Search
Blog single

Revit – eTransmit – add-in za pripremu slanja Revit modela sa svim linkovima


 

Čest problem kod slanja Revit modela je zaboravljanje slanja i pretraživanje putanja datoteka koje su povezane („link-ane“) u Revit „host“ model. U nekim slučajevima ako zaboravimo poslati linkove model može biti potpuno neupotrebljiv primatelju. Sa „eTransmit“, povezane datoteke bit će ubačene u direktorij za slanje i tako smanjuju mogućnost pogrešaka.
„eTransmit“ se može koristiti za:

–  Arhiviranje projekata;

–  Slanje gotovih projekata klijentu;

–  Slanje projekta suradnicima;

–  Upgrade modela na novu verziju.

U ovom blogu opisati ćemo način slanja Revit modela pomoću „eTransmita“:
Provjerimo jesu  li svi modeli u Revit-u zatvoreni i u kartici <Add-Ins> (1) kliknemo <Transmit a model> (2) (Slika 1.).

Slika 1: <Transmit a model>

 

Otvara nam se prozor sa opcijama za <eTransmit> koje ćemo detaljnije opisati u nastavku (Slika 2.).

Slika 2.: „eTransmit“ opcije

 

Prvo selektiramo model koji želimo poslati. Kliknemo <Browse Model> (1) ako želimo poslati jedan Revit model, a ako želimo poslati više modela možemo selektirati folder u kojem se ti modeli nalaze (2).
Sljedeće, odaberemo lokaciju tj. folder u koji želimo spremiti datoteke za slanje (3). „eTransmit“ će stvoriti poddirektorije u folderu koji smo odabrali. Naziv poddirektorija će biti naziv modela sa trenutnim datumom i vremenom.
Opcija <Include transmittal and error reports> je uključena (4) i ako je ostavimo uključenom stvoriti će se dva tipa izvješća u istom folderu kao i datoteke. U izvješću će se nalaziti: naziv glavnog Revit modela, linkovi koji su uspješno ili neuspješno prebačeni, ostale datoteke koje su uspješno ili neuspješno prebačene i sve druge greške koje su se pojavile tijekom prebacivanja. Ako ne želimo izvješća, isključimo tu opciju. Ako imamo selektiranu opciju <Create output folder for each source model> Revit će kreirati poseban folder za svaki model koji smo selektirali pod (1) ili (2) (Slika 3.).

Slika 3: Selektiranje modela i mjesta spremanja

 

Dalje, možemo specificirati linkove koje želimo uključiti u slanje (Slika 4.).
–  <Linked Revit models>: sve Revit i IFC modele koji su povezane u glavni model, i sve modele koji su „linkani“ u te datoteke;
–  <CAD links>: CAD datoteke koji su „linkane“ u glavnom modelu. Napomena: XRefs koji su povezani u CAD model se ne
prebacuju. Importirani CAD datoteke se ne prebacuju kao poseban datoteka jer su oni ionako potpuno ubačeni u glavni
Revit model;
–  <DWF Markups>;
–  <Decal image files>;
–  <External keynote file>.
Sa opcijom <Add files> možemo dodati još neku dokumentaciju koju želimo poslati.

Slika 4: Specificiranje linkova koje želimo uključiti u slanje

 

Dodatno možemo napraviti <Upgrade and Cleanup>. S nadogradnjom Revit prebacuju modele i linkove iz starijih verziju u verziju u kojoj radimo eTransmit. Ako selektiramo <Cleanup> možemo još dodatno odabrati opcije za čišćenje: maknuti radne setove („worksets“) iz modela, Purge unused – počistiti nekorištene familije, materijale i ostale objekte za smanjenje veličine datoteke i selektirati poglede koje želimo uključiti (Slika 5.).

Slika 5: Opcije za <Upgrade and Cleanup>

 

Kada smo gotovi sa opcijama „eTransmit-a“ kliknemo <Transmit model> (Slika 6.).

Slika 6: Transmit model

 

Nakon završetka dobijemo obavijest da je uspješno napravljen „eTransmit“ (Slika 7.).

Slika 7: Advanced Energy Settings

 

Pogledajmo kako to izgleda. Stvoren je novi folder u kojem se nalazi folder sa modelom i izvješće (Slika 8.).

Slika 8.: Novi folder

 

Folder je naziva našeg modela, i u njemu se nalazi glavni model (eTransmit_test.rvt), i povezane datoteke (drveće.rvt i DWG podloga) (Slika 9.).

Slika 9: Create Energy Model

 

Sada možemo arhivirati (.zipati) novi folder i poslati ga mail-om ili nekim drugim načinom. Prije slanja možemo otvoriti glavni model i provjeriti je li sve u redu s njim.
Datoteke koje Revit ne šalje tijekom eTransmit-a iz Revit modela su: point cloud, shared parameter fajl, XRefs koji su linkani u CAD model, vanjske fontove. Ove datoteke možemo ručno kopirati u folder nakon što je eTransmit završen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TEHNOLOGIJA, ZNANJE, USPJEŠNOST