Search
Blog single

Revit – Autodesk Insight – Energetska analiza u Revitu

 


 

Insight je dodatak Revit-u koji nam omogućuje projektiranje energetski učinkovitijih zgrada pomoću naprednih simulacija i podacima za analizu zgrade unutar samog Revit-a.
Za početak nekoliko stvari o samom Insight-u. Insight je aplikacija koja se nalazi na cloud-u i naš projekt jednim klikom šaljemo iz Revit-a u Insight na energetsku analizu. Pristup Insight-u je besplatan i dio je jedne od sljedećih licenci:
*  Architecture, Engineering & Construction Collection;
*  Revit.
Prednost Insight-a nad drugim programima je što je integriran u Revit i može se koristiti od konceptualnog dizajna zgrade do izvedbenog dizajna. Kreće se s modeliranjem u Revit-u gdje građevina može biti masa, shematski model ili detaljni model sa svim elementima; te se model prebacuje u cloud gdje se radi energetska analiza. Kako razrađujemo projekt tako možemo ponovno raditi energetsku analizu za svaku fazu projekta.
Na današnjem primjeru ćemo pokazati kako je moguće napraviti brzu energetsku analizu u konceptualnoj fazi projekta i upoznati se sa osnovnim principima rada u Insight-u.
U Revitu smo napravili etaže – prizemlje i osam katova, napravili masu – dijelom visine dva kata i dijelom visine osam katova. Selektirali smo masu i kliknuli Mass Floors. Masa mora imati barem Mass Floors da bi mogli napraviti energetsku analizu. Napravili smo i još jednu masu(slika niže, objekt lijevo) bez podova koja će biti zanemarena prilikom izrade analize, odnosno predstavljat će utjecaj sjene na našu građevinu (Slika 1.).

 

Slika 1:  Slika 1: Mase u Revitu

 

Alati za energetsku analizu u Revitu nalaze se u kartici Analyze (1) –> Energy Optimization (2).  Tu su također alati za proračun osvjetljenja u Energy Analysis (3) –> Ligtning i Solar, koji su također vezani uz Insight, ali o njima ćemo neki drugi put.

Napomena: ako ne vidite karticu <Energy Optimization> možda je sakrivena u opcijama File –> Options –> User Interface –> Energy analysis and tools, gdje treba uključiti kvačicu za vidljivost te kartice.

Slika 2: Postavke za import .dwg podloge

 

Prvo što nam je bitno napraviti prije izrade analize je odrediti barem približnu lokaciju zgrade:  Analyze –> Location (Slika 3.). Ako smo zaboravili postaviti lokaciju, a već smo napravili energetski model, morati ćemo ga izbrisati i napraviti novi sa ispravnom lokacijom.

 

Slika 3: Određivanje lokacije građevinee

 

U tražilicu upišemo lokaciju, grad, a dodatno preciziramo lociranjem na karti (1). U popisu „Weather Stations“ izaberemo najbližu ili najpogodniju referentnu klimatološku (meterološku) postaju (2) (Slika 4.).

Slika 4: Odabir lokacije i klimatološke postoje

 

Potom provjerimo postavke u „Energy Settings“ (Slika 5.).

Slika 5: Energy Settings

 

Ovdje za ovaj konceptualni model možemo ostaviti sve početne postavke, samo kliknemo u Other Options –> Edit… (Slika 6.)

Slika 6: Prozor Energy Settings

 

U prozoru „Advanced Energy Settings“ možemo podesiti sljedeće postavke: Target Percentage Glazing (udio ostakljenja u zidu) – stavili smo 40% (1), najvažnije u ovom prozoru Building Type, (obavezno postaviti – ovo ima najveći utjecaj na energetsku analizu, sve ostale stvari možemo mijenjati i kasnije) – stavili smo Office (2) i dodatno u Material Thermal Properties u Conceptual Types kliknemo <Edit> (3) (Slika 7).

Slika 7: Advanced Energy Settings

 

U „Conceptual Types“ prozoru, budući da trenutno radimo samo sa masama, možemo malo podesiti općenito vrstu konstrukcija ili možemo ostaviti početne postavke i to dalje definirati tijekom projektiranja (Slika 8.).

Slika 8.: Conceptual Types prozor

 

Zatvorimo sve prozore s OK, i možemo kliknuti na <Create Energy Model> (Slika 9.). Revit će nas upozoriti da će kreirati energetski model i da će to možda potrajati i te želimo li nastaviti, kliknemo „Create the Energy Analytical Model“.

Slika 9: Create Energy Model

 

Za početak Revit kreira novi 3D pogled – Analytical Spaces, a ako selektiramo neki od tih Spaces vidjeti ćemo da je Revit automatski stvorio analitičke prostore sa nekim osnovnim postavkama (Slika 10.).

 

Slika 10: Analytical Spaces

 

Ono što Revit automatski nije napravio, pa ćemo morati sami, je da prvo dupliciramo pogled Analytical Spaces i nazovemo ga Analytical Surfaces.  Kako bi to napravili odemo u Visibility/Graphics Overrides –> Analytical Model Categories, ugasimo Analytical Spaces i upalimo Analytical Surfaces –> OK (Slika 11.).

 

Slika 11: Visibility/Graphics Overrides za novi pogled Analytical Surfaces

 

U novom pogledu, sada možete vidjeti da je Revit iz mase kreirao površine koje, ako neku od njih selektiramo i pogledamo u „Properties“ prozoru, imaju postavljene koeficijente U, toplinsku otpornost R, toplinsku masu i postavljen tip površine (vanjski zid, prozor, pod na tlu, podovi, krov…). Brojevi koji se nalaze u koeficijentima nas trenutno ne zanimaju. Također, ako se sjećate postavili smo omjer stakla od 40% i Revit je također kreirao staklene površine u tom omjeru. Primjeri na slikama 12.-14.

 

Slika 12: Selektirana površina “vanjskog zida” sa njegovim svojstvima

 

 

Slika 13: Selektirana površina “prozora” sa njegovim svojstvima

 

 

Slika 14: Selektirana površina ploče na terenu sa njenim svojstvima

 

Do sada smo definirali geometriju pomoću masa, postavili neke početne energetske postavke i lokaciju i to je u biti sve što nam je potrebno da možemo ovaj model poslati u Insight. Stvari kao što su stvarni slojevi konstrukcije, prozori pa čak i orijentacija zgrade nam za sada još nisu bitne i to možemo detaljizirati u daljnjoj razradi modela.
Model šaljemo u Insight: kartica Analyze –> Energy Optimization –> Generate (Slika 15.).

 

Slika 15: Files of type, selektiramo .csv, damo neki naziv i Save

 

Moramo biti ulogirani u naš Autodesk account i Revit automatski šalje naš model na analizu u Insight, u međuvremenu dobivamo i mail na našu email adresu da je model poslan i da je analiza u tijeku. Po završetku analize dobiti ćemo i mail da je analiza završila. U međuvremenu, možemo otići na Insight tako da kliknemo na Analyze –> Energy Optimization –> Optimize (Slika 16.).

 

Slika 16: Optimaze – otvaranje Insight-a u Internet pregledniku

 

Kada nam se otvori Internet preglednik i u njemu „Insight“ dočekati će nas sljedeće: „Create Insight“ (1) ovdje stvaramo nove foldere za napravljene analize jer se sve analize u početku stavljaju u folder „All Uncategorized“ (2) i ostalo su već stvoreni folderi za stare projekte (3). U principu uvijek želite prebaciti svoj projekt iz „All Uncategorized“ u neki poseban folder za projekt (Slika 17.).

Slika 17: Izgled Insight-a u Internet pregledniku

 

U svakom slučaju, treba pričekati da nam stigne mail s obavijesti da je analiza gotova i kada dobijemo mail kliknemo link i otvaramo projekt u Insight-u. Stranica koja se otvori izgleda kao prema Slici 18: ako kliknemo ovdje na Insights (1) vraćamo se na početnu stranicu (kao Slika 17.), <Blog Insight> je naziv foldera u koji smo stavili ovaj naš projekt (2), ako kliknemo na „Preview“ našeg projekta otvorit će se nova stranica sa analizom projekta, no prvo moramo podesiti neke opcije (4): jedinice – odabrali smo metric (5), način prikaza rezultata analize – može biti godišnja cijena / m2 ili Energy Use Intensity u kWh/m2/ godišnje (ovo možemo i mijenjati u tijeku pregleda analize, pa i nije sad toliko bitno) i na kraju možemo odrediti valutu, ako odaberemo € otvara nam se i prozor u koji možemo ručno upisati cijene struje i plina (ako je cijena u dolarima Revit stavlja neke automatske postavke). Kada smo zadovoljni sa postavkama možemo kliknuti na projekt (3) i otvoriti analizu.

Slika 18: Izgled Insight-a u Internet pregledniku

 

Kada otvorimo analizu, novi prozor izgleda kao na slici 19a i 19b.
Ono što je sada bitno razumjeti da smo sada dobili neku inicijalnu vrijednost (14,3 €/m2/godišnje) te u ovisnosti o odabiru scenarija možemo mijenjati određeni dizajn i vidjeti njegov utjecaj na cijenu ili EUI (Enargy Use Intensity), odnosno koliko će se povećavati ili smanjivati.
Scenariji koje je moguće mijenjati su: a) Building orientation (orijentacija zgrade), b) Window Wall Ratio (odnos prozora i zida u odnosu na strane svijeta), c) sjenila za prozore, d) konstrukcija zida, e) konstrukcija krova, f) svojstva stakla, g) HVAC sistemi itd.

Slika 19a.: Izgled analize i mogućnost odabira raznih scenarija u dizajnu

 

Slika 19b.: Izgled analize i mogućnost odabira raznih scenarija u dizajnu

 

Pogledajmo kako se mogu mijenjati mogućnosti dizajna na primjeru Window Wall Ratio – Southern Walls, odnos prozora i zida za zidove na jugu. Kad kliknemo na određenu karticu otvara nam se novi prozor (Slika 20.). U gornjem dijelu se nalazi naša inicijalna cijena energije (1) u donjem dijelu se nalazi graf u kojem možemo mijenjati scenarij dizajna – s trokutom je označeno gdje se nalaze trenutno postavke u projektu u Revitu (2), a kružićima su označene druge mogućnosti dizajna koje možemo definirati sa slajderima koji se nalaze u dnu grafa (3). Na sljedećoj slici se vidi promjena kako smo pomaknuli slajdere, odnosno sada se vide sve mogućnosti za odnose prozora i zida – od 0 % – 95 %, trokut se nalazi na 40% što je vrijednost koju smo postavili još u opcijama u Revitu prije eksporta projekta u Insight i slajedrima smo suzili odabir na 30 %  te se pritom automatski smanjio Energy Cost na 13,9 € /m2 godišnje. Tu su još primjeri za 15 % – smanjilo se na 13,7 €/m2 i povećanje ostakljenja na 95% – cijena energije se povećala na 14,8 €/m2. Dakle ako bi stavili potpuno staklenu fasadu na jugu povećala bi se potrošnja energije za cca 2.000,00 € (povećanje je 0,7 € po m2/godišnje – naša zgrada u projektu ima cca 3.000,00 m2).

 

 

Slika 20.: Analiza utjecaja odnosa prozora i zida na južnom zidu

 

Možemo pogledati još i primjer za učinkovitost rasvjete – gdje će promjena biti još vidljivija. Vratili smo smanjenje na 30% ostakljenja i te je to početna vrijednost. Ako je postavimo na 3.23 W/m2, cijena se smanjila za 3 €/m2 – što je cca. 9.000,00 € godišnje (Slika 21.).

 

Slika 21: Analiza utjecaja učinkovitosti rasvjete

 

Kao što možemo vidjeti, Insight je koristan alat u svima fazama projektiranja. U početnoj fazi možemo odmah vidjeti utjecaj izmjena u projektu na troškove energije, možemo ih i prezentirati investitoru i odmah donijeti neke odluke vezano uz projektiranje građevine. Kako radimo na projektu i primjenjujemo neke od odluka na dizajnu možemo ponovno poslati projekt na analizu i njegova pozicija u grafovima (trokut) će se pomicati sukladno sa tim odlukama (npr. ako stvarno stavimo ostakljenje na južnom pročelju na 30 % trokut će se pomaknuti u grafu na 30%). Također postoje još neke opcije koje možemo postaviti u Revitu prije analize, no temom ovog bloga pokrivena je konceptualna faza projekta i energetske analize za tu fazu koje su ključne za donošenje odluke vezane uz daljnju razradu projekta.
Insight je besplatan, nalazi se na cloudu te kada pošaljete projekt na analizu možete dalje nastaviti raditi na svom projektu. Toplo preporučamo da isprobate :).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TEHNOLOGIJA, ZNANJE, USPJEŠNOST