Search
Blog single

“Upgrade” Revit Projekta Na Novu Verziju – Najbolja PraksaPodizanje projekta sa starije verzije na novu uglavnom ne bi trebao biti problem, no za svaki slučaj dobro je slijediti neke korake predostrožnosti.

Preporuka Autodesk-a za podizanje projekata na višu verziju je:

·       da su svi „update-i“ „hot fix-evi“ za novu verziju instalirani

·       da se pri prvom otvaranju projekt otvori s „Audit“ opcijom, za svaki slučaj kako bi se identificirali i popravili potencijalni elementi s greškom.

·       da se projekt upgrade-a verziju po verziju, dakle ako podižemo projekt s verzije npr. 2017 na 2019, dobro je prvo podignuti projekt na verziju 2018, pa na 2019.

Dodatan radni postupak i preporuka za što “bezbolnije” podizanje Revit modela na višu verziju:

1. RELEASE NOTES
Prije podizanja projekta na noviju verziju pročitajte napomene o izdanju verzije Revit-a (“Release notes”) na koji ćete nadogradtiti svoj projekt. Ukoliko podižete projekt za nekoliko verzija (npr.s 2017 na 2019), pročitajte napomene o svakoj verziji između Vaše stare i nove verzije na koju podižete projekt. Pomoću izdanih napomena znati ćete koje su se promjene dogodile između verzija te ćete biti u mogućnosti testirati ih i provjeriti na svojim novim verzijama projekta.

2.  KOPIRANJE PROJEKTA
Za svaki slučaj, na početku kopirajte svoj projekt na neku drugu lokaciju na računalu, odnosno drugi direktorij. Podizanje na novu verziju zahtjeva inicijalno testiranje projekta u okruženju u kojem se ne može utjecati na originalne dokumente – što je osobito važno ako je Vaš projekt još uvijek u razvoju.

3. DETACH FROM THE CENTRAL
Ako se na novu verziju podiže model na kojem je primijenjen “Worksharing” princip rada, dobro ga je prvo odvojiti od centralnog modela odabirom opcije “Detach from Central” pri otvaranju projekta, kako bi model izgubio sve veze s prijašnjom verzijom.

4. LINKOVI
Ukloniti sve linkove iz modela.

5. AUDIT i PRUGE
Modele je potrebno provjeriti i očistiti od potencijalnih grešaka i neiskorištenih elemenata. Pri otvaranju modela u tekućoj verziji otvoriti  opcijom “Audit” te potom projekt kompletno očistiti od neiskorištenih elemenata pomoću opcije “Purge”. “Purge” nekada zahtjeva pokretanje po nekoliko puta kako bi se doista model kompletno očistio.

6. REVIT WARNINGS & ERRORS
Nakon što se model provjerio, popravio i očistio od neiskorištenih elemenata, potrebno je provjeriti je su li se ovim radnjama pojavila kakva upozorenja ili pogreške na projektu. Potrebno je provjeriti “Revit Warnings & Errors”.

7. PONOVO AUDIT I PURGE
Ponoviti “Audit” i “Purge” nakon pregleda upozorenja i grešaka.

8. OTVARANJE PROJEKTA PO VERZIJI
Otvoriti i podignuti (“update”) projekta verziju po verziju (preporuka Autodesk-a iznad).

9. AUDIT ZA SVAKU VERZIJU
Ako se projekt podiže verziju po verziju, onda je potrebno za svaku verziju napraviti “Audit” (npr. “Audit” u verziji 2018 → “Save” → “Audit” u verziji 2019)

10. “SHEETS”, “VIEWS” & “SCHEDULES”
Provjeriti papire (“Sheets”), poglede (“Views”) i tablice (“Schedules”) te vidjeti da li je došlo do kakvih promjena u odnosu na prethodnu verziju. Kao pomoć koristite napomene o izdanju verzije/a (“Release notes”) na koju ste podigli svoj projekt.

11. PROVJERITI FAMILIJE
Provjerite velike familije. “Upgrade” familija na višu verziju potencijalno može dovesti do situacije da se elementi modela pregaze ili se uklone određeni sadržaji parametara te je takve familije potrebno zasebno provjeriti nakon “upgrade-a”.

12. PROVJERITI MODELSKE GRUPE
Ako postoje, potencijalno se s podizanjem na noviju verziju modelske grupe mogu slomiti pa ih je potrebno provjeriti kako izgledaju u novoj verziji.

13.VIEW TEMPLATES
Kako se sa svakom novom verzijom unaprjeđuju postavke “Visibility/Graphics-a”, potrebno je provjeriti da nove postavke nisu utjecale na izgled modela i dokumentacije. Npr. Verzija 2019 ima nove opcije filtra, novi set materijala za renderiranje te se u ovoj verziji Level-i prikazuju u 3D pogledu odabirom parametra vidljivosti u VG.

14. KONVENCIJA IMENOVANJA
Preporuka je projekt podignut na novu verziju imenovati tako da naziv projekta sadrži informacije o verziji Revit-a na koju je projekt podignut. Npr. I-Hotel_ABC-R19.rvt


PROVJERA I USPOREBA IZMEĐU VERZIJA PROJEKTA

1. Razliku između modela nove i starije verzije moguće je provjeriti u pogramu <Autodesk Navisworks Manage>. Opcijom “Compare” može se detektirati da li je podizanjem projekta na novu verziju došlo do gubitka pojedinih elemenata ili njihove modifikacije.
Trial verzija programa dostupna je na linku:
 https://www.autodesk.com/products/navisworks/free-trial

2. <BIM 360 Docs> također ima mogućnost uspoređivanja verzija projekta. Autodesk-ovo rješenje na Cloud-u pruža informacije o instancama modela koje su uklonjene, dodane ili modificirane između dviju verzija. Svakako naša preporuka za provjeru modela koji se podiže na novu verziju.
Trial je dostupan na sljedećem linku: https://bim360.autodesk.com/trial-signup/

3. Također, greške na modelu i kontrolu između verzija moguće je provjeriti i pomoću <Ideate software-a> za Revit.
Trial verzija dostupna je na linku: https://ideatesoftware.com/ideateexplorer

4. PDF dokumentaciju modela u starijoj verziji i modela u novijoj verziji također se može provjeriti i to putem <Bluebeam> aplikacije. Pomoću ove aplikacije moguće je vidjeti da li između PDF-ova postoji razlika te da li se izgubio, odnosno, vizualno promijenio sadržaj dokumentacije.
Također postoji trial vezija aplikacije: https://www.bluebeam.com/uk/solutions/compare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TEHNOLOGIJA, ZNANJE, USPJEŠNOST