Search
Blog single

Revit – Dodatak PyRevit 2. DIO – 7 najboljih alata po našem izboru

 

 


 

U prošlom blogu smo Vas upoznali sa odličnim dodatkom za Revit, pyRevit i njegovim alatom za izradu uzoraka. Ovaj put ćemo obraditi još nekoliko alata koji su nam se svidjeli iz tog dodatka, točnije njih sedam.

 

1. Tab coloring

Tab Coloring možda nije najkorisniji alat na svijetu, ali nas iznimno veseli. Naime, u Revitu kada imamo više otvorenih projekata, tabovi se slažu kako otvaramo razne projekte, familije ili poglede ali malo je nezgodno što su sivi i ne možemo prepoznati na prvi pogled koji Tab pripada kojem projektu.
Zato imamo alat Tab Coloring u pyRevitu. Na donjoj slici je prikazan projekt sa uključenom opcijom Tab Coloring (Slika 1).

Slika 1. Revit sučelje sa uključenom opcijomTab Coloring

 

Uključivanje alata Tab Coloring se nalaze u kartici pyRevit (1) –> zatim kliknemo na naredbu Tab Coloring (2) za uključivanje opcije, a za uređivanje opcija kliknemo na pyRevit (3) (Slika 2.) –> Settings (4) (Slika 3.).

Slika 2. Uključivanje Tab Coloring-a

Slika 3. Settings

 

–> UI / UX (5) –> uključimo  kraj opcije Colorize Open Document (6) čime se ova opcija odmah uključi kada upalimo projekt u Revitu. Tu se nalaze još neke opcije kako želimo bojati tabove – cijeli tab, samo gornji rub i slično (Slika 4.).

Slika 4. Opcije alata Tab Coloring

 

2. Pick

Kada želite selektirati određenu kategoriju elemenata obično se koristi alat Filter. Jedini problem sa tim alatom je što je možda dosadno stalno klikati  kada želimo selektirati ili deselektirati određenu kategoriju.
S Pick alatom prvo odaberemo kategoriju koju želimo selektirati (Slika 5.), npr. Doors, kada je odaberemo vraćamo se u Revit i sa selekcijskim prozorom selektiramo cijeli crtež i ostaje selektirana samo odabrana kategorija.

Slika 5. Odabir kategorije za selekciju

 

Ako spustimo alat Pick, tu se nalaze alati za selekciju anotacijskih elemenata ili modelskih elemenata (Slika 6.).

Slika 6. Dodatni alati za selekciju

 

Napomena koja vrijedi općenito za alate u pyRevitu: alati koji imaju crni krug kraj imena kao ovdje alat Pick – kada držimo tipku Shift na tastaturi i kliknemo na naredbu otvaraju se još neke dodatne opcije vezane za taj alat. Npr. za alat Pick možemo uključiti i dodatne kategorije za selekciju.

 

3. +MAppend

Ovaj alat se nastavlja na malo prije spomenuti Pick. Prvo pomoću alata Pick (ili normalnog Filtera u Revitu) selektiramo jednu grupu elemenata i kliknemo +MAppend i, slično kao na digitronima funkcija M+, u memoriju je spremamo trenutnu selekciju, a zatim možemo odabrati sljedeću grupu elemenata i ponovno alatom +MAppend dodati ovu grupu prethodnoj grupi. Druga selekcija može biti i iz nekog drugog pogodnijeg pogleda. Na kraju sve dodane grupe selekcija možemo pozvati opcijom MRead i zatim napraviti određenu radnju sa svim tim elementima – Move, Copy itd. Može biti korisno da, npr., u 3D pogledu selektiramo modelske element i spremimo ih, a zatim u tlocrtu selektiramo i dodamo anotacijske elemente, i na kraju pozovemo cijelu selekciju i pomaknemo sve zajedno ako nam je to potrebno.

4. Match

U Revitu postoji Match Type Properties, ali on preuzima svojstva tipa jednog elementa i mijenja tip drugog elementa. pyRevit ovim alatom omogućava dijeljenje override graphics-a sa jednog elementa na drugi.
Ako kliknemo na naredbu Match dok držimo tipku Shift na tipkovnici otvaraju se opcije (Slika 7.) koje Graphic overrides želimo kopirati sa jednog elementa na drugi. Moguće je kopirati i Dimension overrides.

Slika 7. Opcije alata Match

Na primjer, na slici 8. smo alatom Match kopirali Dimension Override (dodan je tekst DIM ispod kote) na drugu kotu. Možemo primijeniti Graphics Overrides na koliko god elemenata želimo dok ne kliknemo tipu Esc.

Slika 8. Primjer korištenja alata Match

5. Batch Sheet Maker

Izrada hrpa listova u Revitu je još jedan od poslova koje nam se baš neda raditi. Batch Sheet Maker je alat koji nam dosta olakšava taj posao. Kliknite u kartici pyRevit na –> Sheets –> selektirajte Batch Sheet Maker. Otvara nam se prozor sa donje slike. Napišite broj lista –> stisnite TAB na tastaturi –> napišite naziv lista. Možete i napraviti raspon listova sa istim imenom sa simbolom :: (dupla dvotočka) između brojeva listova (npr. A.200::A.210) (Slika 9.).

Slika 9. Primjera rada sa alatom Batch Sheet Maker

 

Na sljedećem prozoru odaberemo veličinu papira (Slika 10.):

Slika 10. Odabir veličine papira

 

I nakon toga imamo sve željene listove automatski kreirane (Slika 11.).

 

Slika 11. Napravljeni listovi

6. Copy Legends To Other Documents

U Revitu se kategorija Legends ne može kopirati iz jednog projekta u drugi. Mora se napraviti novi pogled Legends u drugom projektu i ručno napraviti copy/paste sa onim što se nalazi u samom pogledu. To je pogotovo nezgodno ako imamo puno legendi za kopiranje. U pyRevitu sa alatom Copy Legends To Other Documents prvo selektiramo projekt u koji želimo kopirati Legends, a zatim selektiramo Legends koje želimo kopirati.

 

7. Wipe

U Revitu postoji alat Purge Unused sa kojim možemo izbrisati sve nekorištene objekte u našem projektu. Obično ostane nešto elemenata koji ne mogu biti maknuti. Wipe nam omogućava da dođemo do svih tih elemenata. Kao što se vidi slici 12., ima više opcija alata Wipe. Jedina naredba crvene boje u pyRevitu je Wipe Model Components, time nas pyRevit upozorava da budemo izuzetno oprezni kod njenog korištenja jer ako izbrišemo nešto što nismo htjeli nema više povratka natrag. Sa tom opcijom možemo brisati poglede, listove, zidove itd. To nam može biti korisno za čišćenje projekta prije slanja suradnicima ili investitoru.

 

To bi bio naš izbor sedam najboljih alata u dodatku pyRevit, uz naravno alat za izradu uzoraka koji smo posebno obradili u prošlom izdanju tehničkog bloga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TEHNOLOGIJA, ZNANJE, USPJEŠNOST