AutoCAD 2021

a1

IZAŠAO JE AUTOCAD® 2021
AutoCAD® 2021 pun je novih značajki prilagođenih vašem način rada i većoj automatizaciji s ciljem povećanja produktivnosti. Pretplata na AutoCAD, uključujući specijalizirane skupove alata, omogućava pristup sedam skupova alata, kao što su arhitektura i elektrotehnika, koji mogu automatizirati zadatke i uštedjeti vam sate, pa i dane, dragocjenog vremena.
"Naši pretplatnici će zaista cijeniti rad naših razvojnih timova na modernizaciji AutoCAD-a na temelju povratnih informacija korisnika", kaže Marcus O'Brien, direktor upravljanja proizvodima AutoCAD. "Ovo novo izdanje donosi poboljšanja i značajke koje će značajno promijeniti učinkovitost i produktivnost."

U nastavku pogledajte značajke AutoCAD-a 2021.

S novom verzijom Autodesk-ovog alata AutoCAD 2021 stigle su nove, privlačne i prilagođene značajke.

Od novih značajki, valjalo bi za početak spomenuti značajku <Drawing History> kojom se može potpuno promijeniti način radnog procesa, pružajući uvid u razvoj crteža. Ovom značajkom postoji mogućnost pregleda promjena napravljenih na crtežu tijekom vremena te trenutni uvid uspoređujući prethodne verzije unutar konteksta trenutnog crteža.

a2

Također, tu je i popularnu značajku <DWG Compare> koja se sada može koristiti i za vanjske reference (Xrefs). Ako se nacrt vanjske reference promijenio, obavijest će se automatski prikazati u AutoCAD-u. Kliknite na obavijest da biste usporedili promjene unutar konteksta vašeg trenutnog crteža. Dakle, usporedite dvije verzije Xrefa i izvršite promjene bez napuštanja trenutnog crteža.

a3

Što se tiče <Blokova> i tu je došlo do poboljšanja. Sa sadržajem blokova moguće je ostati povezani bilo kada i bilo gdje. Blokove je moguće umetnuti s kartice “Libraries“ na radnoj površini ili u AutoCAD web aplikaciji. Paleta <Blocks> sada omogućuje sinkronizaciju nedavnih blokova u nacrtu na oblak za pohranu i pristupanje njima sa radne površine ili s weba.

a4

Kartica <Other Drawings> sada je nova <Libraries> kartica, te prikazuje pet nedavno korištenih blok knjižnica za brži pristup. Sada je moguće odabrati mapu, datoteku za crtanje ili bilo koji oblik bloka spremljen na crtežu, kako bi se umetnuli kao blok u trenutni crteži.

Grafičke performanse dodatno su poboljšane. Navigacijski alati <Pan>, <Zoom> i <Orbit> glađi su i brži u realnom vremenu navigiranja s višejezgrenim procesima. Prilikom korištenja opcija <Pan> i <Zoom> u 2D, AutoCAD automatski izvodi regeneraciju crteža za brži i glađi doživljaj. 3D <Orbit>, <Pan> i <Zoom> su također responzivniji, posebno za složene 3D modele zbog višejezgrenih procesora.

AutoCAD Web App i Google Drive integracija. Razvijena je potpuno je nova integracija s Google Drive-om.
Na Google Drive pohranjuju se milijarde DWG datoteka, a milijuni njih šalju se i otvaraju svaki dan. Od sada DWG datoteke na Google Drive-u ili Gmailu moguće je otvoriti izravno u web-aplikaciji AutoCAD, kao i AutoCAD mobile aplikaciji. Također, moguće je povezati i vlastiti Google Drive unutar AutoCAD web aplikacije i moći im pristupiti bez obzira gdje idete. Ova najava, zajedno s postojećim Box, Dropbox i Microsoftovim integracijama najavljenim prošle godine, zaokružuje liniju partnerstava sa vodećim servisima za pohranu podataka.
Pretplatnici AutoCAD-a također mogu uređivati i spremati te datoteke na svoj Google Drive, omogućavajući klijentima rad s bilo kojeg mjesta. Naravno, također možete pregledavati, uređivati i spremati DWG datoteke i Xrefs s AutoCAD web i mobilnim aplikacijama koristeći Autodesk oblak.

a5

Pretplatnici koji pristupe datoteci spremljenoj u OneDrive, Dropboxu ili Boxu mogu lako usporediti crtež s prethodnim verzijama tog crteža u AutoCAD-u.

Naredbe „Trim i Extend“ promijenjene su kako bi utjecale na ubrzanje radnog procesa. Korištenjem ranije izbornu “Quick” metodu koja je sada postavljena kao zadani način rada. Korištenje unaprijeđene naredbe <Trim> na hatch uzorcima bi trebalo ubrzati radne procese. Obje naredbe je moguće vratiti na “Standard” metodu rada, ukoliko je korisniku potrebno.

„Revision Cloud“ - REVCLOUD naredba je ažurirana na način da se duljine lukova prilagođavaju veličini crteža, kako bi uvijek njihove duljine bile prikladne veličine. Ukoliko korisnik želi dodatno mijenjati duljine lukova, to može unutar „Object Properties“ palete odabirom “Arc Length”, pošto od ove verzije se Revcloud prepoznaje kao takav, a ne kao Polyline.

„Break At Point“. Ova naredba ima dva poboljšanja. Puno je preciznija, pouzdanija i daleko bolja od obične „Break“ naredbe. Također je naredbu moguće ponoviti pomoću tipke <ENTER>, <RETURN> ili <SPACEBAR>.

a6

„Quick Measure“ naredba je postala još bolja. Sada ima sposobnost vrlo brzo prikazati podatke o površinu i opsegu, i to jednostavno klikom unutar zatvorenih linija. Ukoliko unutar zatvorenih linija postoje manje zatvorene linije, one će biti izuzete iz proračuna. Držanjem tipke <SHIFT> moguće je oba brati više zatvorenih linija, te dobiti sumu površina i opsega.

Za više pogledajte studije produktivnosti: https://autocadresources.autodesk.com/autocad-productivity-studies.