Search
BIM

BIM IMPLEMENTACIJA

Kako bi ostale konkurentne i profitabilne u ovom izazovnom poslu, mnoge tvrtke građevinske industrije prilagođavaju se novim trendovima, usvajajući pritom novu tehnologiju i nova znanja.
Predvodnik novih tehnologija, promjena u radnim procesima i načinu rada je BIM, a zahtjevi za BIM projektima rapidno rastu, osobito od strane investitora.
Temeljem višegodišnjeg iskustva u razvoju i implementaciji BIM rješenja, Intelika je definirala i usavršila sustav implementacije koji se pokazao uspješnim u velikom broju slučajeva. Uz kratkoročan početni pad produktivnosti, ista se vrlo brzo podiže na visok nivo te osigurava brz povrat investicije.
Današnje reference su pokazale uspjeh u tome. U prosjeku implementacija zahtjeva 45-60 dana pripreme koja uključuje set edukacija, pripremu  predloška u skladu sa standardom tvrtke  i organizaciju rada na prvom projektu. Potom počinje prvi projekt, najčešće karakterističan za pojedinog klijenta koji već pruža mogućnost povrata većeg dijela investicije, ako ne i investicije u potpunosti.

Osnovni detalji o BIM implementaciji

Pri samoj izradi projektne dokumentacije, od idejnog rješenja do izvedbenog projekta, koristi se čitav niz različitih radnji i protokola kako bi se došlo do finalne verzije.

Na većini segmenata se gubi puno više vremena nego što je to zaista potrebno. Kad se zbroji ukupni gubitak na godišnjem nivou, iznosi su i više nego preveliki.

Iz tog razloga u BIM sustavu radimo na uvođenju standarda, unifikacije rada i automatizacije procesa.
To se osobito odnosi na sljedeće segmente rada:

  1. POHRANA PODATAKA:
  2. IZRADA PREDLOŽAKA NACRTA:
  3. STANDARDIZACIJA I UNIFIKACIJA STILOVA ZA SVA MJERILA:
  4. IZRADA I STANDARDIZACIJA BIBLIOTEKE „BIM“ ELEMENATA (Familija)
  5. IZRADA „PAMETNIH“ TABLICA
  6. IZVLAČENJE PODATAKA
  7. KOLABORACIJA I SIMULTANI RAD NA PROJEKTU
  8. EDUKACIJA

Na kraju implementacije BIM sustava prije primopredaje održavamo edukaciju zaposlenika. Edukacija obuhvaća napredno korištenje Revit aplikacije s iskustvenim „tips and tricks“ primjerima, te korištenje implementiranih rješenja.

Nakon primopredaje BIM implementacije sustava međusobna suradnja ne staje, – Intelika d.o.o. na raspolaganju kao podrška u sljedećih nekoliko projekata. Ovaj dio je vjerojatno i najvažniji jer kroz rad na projektu uvidjeti stvarne potrebe i eventualne probleme koji se mogu brzo i efikasno riješiti.
Intelika tim eksperata ima bogato znanje i iskustvo u rješavanju svih problema vezanih uz primjenu informacijskih sustava u graditeljstvu i arhitekturi.

10 koraka uspješne implementacije pogledajte u sekciji BLOGOVI

Najbolja praksa BIM implementacije

Povrat investicije (ROI)

Kao logičan korak, prije svakog ulaganja, potrebno je proučiti mogućnost povrata investicije. Kupovina softvera nije investicija, već trošak. Implementacija softvera je investicija. Kažemo da je najbolji softver onaj koji se koristi. Projektanti, inženjeri, tehničari struka stručnjaci su u svom poslu. No, samostalno proučavanje softvera, eksperimentiranje sa uvođenjem istog u postojeće okruženje može biti vremenski vrlo zahtjevno, a metoda pokušaja i promašaja vrlo opasna za izradu projekta u zadanim rokovima.
Stoga, uvođenje novih tehnologija mudro je prepustiti profesionalcima obučenima za taj proces. Brzi povrat investicije uvjetuje brza i kvalitetna implementacija popraćena tehničkom podrškom. Uvođenje kvalitetne tehnologije dodatno i značajno doprinosi uspješnosti povrata investicije.

Revit aplikacija kao i AEC Collection paket, izuzetan je napredak u tehnologiji projektiranja, daje mogućnosti značajnog povećanja produktivnosti, preciznosti u radu te daljnje iskoristivosti modela pri projektiranju, gradnji i održavanju građevine. Na nekim primjerima implementacije dokazali smo da se već u prvom projektu temeljem povećanja produktivnosti može izvršiti povrat investicije u softver, hardver i implementaciju. U početku implementacije očekivani je pad produktivnosti koji se vrlo brzo nadoknađuje rapidnim porastom produktivnosti.

TEHNOLOGIJA, ZNANJE, USPJEŠNOST