Revit MEPAutodesk® Revit® MEP

Autodesk Revit MEP softver pomaže tvrtkama koje se bave projektiranjem instalacija u graditeljstvu kako bi zadovoljile sve veće zahtjeve današnjega globalnog tržišta.

Autodesk® Revit® MEP služi za projektiranje instalacija u graditeljstvu kao i kontrolu sudara između elemenata instalacija i elemenata građevine ili instalacija različitih struka. S Revit® MEP-om inženjeri mogu pravovremeno donositi odluke jer mogu precizno vizualizirati instalacije već u fazi projektiranja, što dovodi do boljih, točnijih i jeftinijih projekata te kraćeg vremena izrade projekata kao i eliminaciju izmjena u fazi izvođenja. Izradom BIM modela instalacija u Revit® MEP-u smanjuje se mogućnost pogrešaka i poboljšava se suradnja, odnosno, koordinacija između inženjera različitih struka.

Revit MEP

Revit® MEP alati su podijeljeni u tri skupine:

 • Mechanical – sustavi grijanja, hlađenja i ventilacije
 • Electrical – električne instalacije
 • Plumbing – vodovod i kanalizacija

Building System Modeling

Revit® MEP nije samo aplikacija za 3D modeliranje instalacija, već su u instalacijama sadržane i sve dodatne (prateće) informacije bitne za inženjere, BIM informacije. Informacije bitne inženjerima su, npr. protok, brzina, pad tlaka, dimenzija i materijal cijevi, dimenzije i materijal ventilacijskih kanala, itd. Sve navedene informacije i još mnogo njih su pohranjenje u instalacijama. Te informacije inženjeri koriste za provedbu dimenzioniranja instalacija, proračun pada tlaka i prikaz kritične dionice pada tlak. Inženjeri informacije mogu prikazati u tablicama koje se kreiraju u Revit® MEP-u te tako u jednoj projektnoj datoteci imaju dostupan 3D model kao i tablice količine koje se kasnije mogu koristiti pri izradi projektne dokumentacije.

Prednosti modeliranje instalacija u Revit® MEP-u:

 • Donošenje pravovremenih odluka već u ranim fazama projekta.
 • Omogućuje inženjeru da napravi promjenu na modelu instalacija na jednom mjestu (npr. tlocrtnom pogledu), zatim će se ta promjena promijeniti kroz cijeli model instalacija.
 • Omogućuje se bolje koordinacija među različitim strukama, inženjer strojarskih instalacija može provjeriti da li se strojarske instalacije sudaraju s ostalim instalacijama u građevini ili nosivim elementima građevine.
 • Mogućnost kreiranja tablica te prikaz informacija o protoku, padu tlaka, dimenzijama cijevi itd. Bilo koja promjena u tablicama je dvosmjerna, odnosno ona se manifestira na model instalacije i obrnuto.
 • Izvlačenje informacija o duljini cijevi, količini fazonskih komada koji se mogu iskoristiti za izradu troškovnika.
 • Mogućnost brzog kreiranja tlocrtnih pogleda, presjeka, 3D pogleda potrebnih za izradu projektne dokumentacije.
 • Nudi se mogućnost da se tipični spojevi instalacija (sustavi) pretvore u grupe i kopiraju na različita mjesta u modelu (npr. različite etaže građevine).
 • Modeliranjem instalacija u Revit® MEP-u dovodi do točnijih i boljih projekata, a ujedno se skraćuje vrijeme izrade projekta.
 • Mogućnost označavanja instalacija pomoću oznaka koje pokazuju informacije sadržane u instalacijama (npr. dimenzija cijevi, protok, brzina, pad tlaka itd.) – informacije su uvijek ažurirane i točne.
 • Modeliranjem instalacija s definiranim nagibom moguće je vizualizirati i prikazati moguće kolizije između drugih instalacija građevina ili prevelikih definiranih nagiba koji izlaze iz prostora predviđenih za instalacije.
 • Mogućnost uvoz/izvoz DWG, DXF, DGN, IFC, gbXML datoteka u Revit® i iz njega.

U model instalacije povezuje se („Link“-a se) model arhitekture. Bilo kakva izmjena modela arhitekture od strane arhitekta automatski se manifestirana na povezanom modelu arhitekture u modelu instalacija (npr. ako arhitekt izmodelira novi element građevine, npr. zid).

intelika-revit-mep-instalacije

Revit MEP Energetske analize

U Revit® MEP-u moguće je provoditi analize energetske učinkovitosti u idejnim fazama projekata te uspoređivati različite scenarije potrošnje i ušteda energije. Nudi se mogućnost uvoz/izvoza podataka u gmXML format (green building extensible markup language). Energetske analize provode se pomoću web – based programa Autodesk Green Building Studio. Informacije vezane za proračun toplinskih gubitaka i dobitaka moguće je uvoziti iz drugih aplikacija u Revit® MEP u gbXML formatu. Takve uvezane informacije biti će zapisane u Revit® MEP modelu građevine i instalacija. U svakom prostoru građevine moguće je definirati broj osoba, količinu energije rasvjete po kvadraturi prostorije, količinu energije električne opreme po kvadraturi prostorije, broj izmjena zraka, itd.

Točne količine materijala

Izradom tablica količina moguće je prikazati ukupnu količinu postavljene opreme u modelu, količine fazonskih komada, duljine cijevi, tablica prostorija, itd. Uređivanje tablica je dvosmjerno u Revit® MEP-u. Tablice se mogu koristiti pri izradi projektne dokumentacije, a mogu i koristiti pri kontroli ukupne količine postavljene opreme, količine fazonskih komada, duljine cijevi, itd.

intelika-autodesk-revit-mep-tablice-kolicine-opreme

Uspješni projekti započinju korištenjem vodećih alata za projektiranje.

Revit MEP Projektiranje HVAC i VIK instalacija

Alat za intuitivni pregled projekta omogućuje lakše promjene modela. Revit MEP automatski ažurira promjene modela i nacrta što pomaže održavati dokumentaciju i nacrte dosljednima. Korisnici mogu modelirati HVAC (Heating Ventilation Air Conditioning) i ViK (instalacije vodovoda i kanalizacije) instalacije. Promjena projekta se izvodi povlačenjem elemenata modela u bilo kojem pogledu. Modeliranje se također može vršiti i u presjecima i u pročeljima. Svi pogledi se automatski ažuriraju bez obzira gdje je promjena napravljena što čini projekt točnijim i smanjuje mogućnost pogreške.

VIŠE O INSTALACIJAMA VODOVODA I KANALIZACIJE U REVITU PROČITAJTE OVDJE

Dimenzioniranje i kalkulacije

U Izračun pada tlaka u instalacijama vrši se prema metodama koja je moguće odabrati u postavkama proračuna prikazane na slikama. Moguće je proračun pada tlaka prilagoditi metodama koje korisnik koristi za proračun.

intelika-revit-mep-colebrook-metoda intelika-revit-mep-haaland-metoda

Informacije o protoku, brzini strujanja, padu tlaka, dimenziji cijevi su dostupne u bilo kojem trenutke te ih je moguće koristiti i „pročitati“. Jednom kada je izmodeliran sustav instalacija moguće je provesti dimenzioniranje. Dimenzioniranje se vrši prema dva kriterija:

 • prema brzini
 • prema padu tlaka po metru dužine

Može se izvesti po svakom kriteriju pojedinačno ili s oba kriterija odjednom. Moguće je definirati i dimenzijska ograničenja pri dimenzioniranju, npr. okno ima definirane dimenzije te dimenzije instalacija ne smije biti veće od dimenzija okna.

intelika-autodesk-revit-mep-dimenzioniranje-cijevi-pipe-sizing

Nakon uspješnog provedenog dimenzioniranja, moguće je prikazati pad tlaka na kritičnim dionicama cjevovoda te kreirati izvještaj o padu tlaka na kritičnoj dionici.

Legenda u bojama

Revit MEP Razmjenjujte informacije o namjeni prostorija preko legende u bojama. S legendama u bojama članovi tima više ne trebaju gubiti vrijeme na dešifriranje namjena i ispisivanje nacrta iz tog razloga. Sve izmjene i promjene boja automatski se ažuriraju kroz cijeli model, odnosno projekt. Možete kreirati neograničen broj legendi i održati bolju konzistenciju kroz cijelo vrijeme projektiranja. Trodimenzionalno modeliranje instalacija omogućuje korisniku da projektira GHV (HVAC) sustav koji može u potpunosti biti prikazan kroz legende potrebnog protoka zraka, stvarnog protoka zraka itd.

Revit MEP Modeliranje bužira i kanalica

Revit® MEP omogućuje jednostavno modeliranje elektro bužira i kanalica. Omogućuje se kontrola sudara između elektro bužira i kanalica s ostalim instalacijama u građevini ili s elementima građevine. Moguće je kreirati ukupnu duljinu bužira i kanalica te kreirati tablice količine te pratiti potrebne količine materijala.

Revit MEPAutomatsko generiranje projektne dokumentacije

Svi tlocrtni pogledi, presjeci i 3D pogledi automatski se mogu generirati i prikazati te se svi crteži projektne dokumentacije nalaze na jednom mjestu, dok je npr. u klasičnom AutoCAD-u projektna dokumentacija uglavnom na više različitih datoteka, što nije praktično i može dovesti do slučajnih grešaka ukoliko ne postoji stroga organizacija.

AutoCAD kompatibilnost

Nudi se mogućnost dijeljenja podataka s korisnicima AutoCAD-a. Revit® MEP pruža kompatibilnost s DWG formatom datoteka, što vam omogućuje da s povjerenjem pohranjujete i razmjenjujete datoteke. Omogućuje se uvoz/izvoz DWG datoteka u Revit® MEP.

BIM sustav za projektante instalacija. BIM – jednostavno bolji način projektiranja. Radite zajedno kako bi ste zadovoljili zahtjeve svojih najambicioznijih projekata.

Optimizirana suradnja i koordinacija na projektu

Koristeći Revit MEP arhitekti i projektanti svih instalacija mogu efikasnije interaktivno surađivati na temelju tijeka projektiranja i zahtjevima projekta. Minimalizirajte koordinacijske pogreške između svih članova tima, a pravovremena detekcija interferencije među instalacijama smanjuje pogreške tijekom projektiranja.

Revit MEP Dvosmjerna asocijativnost

Promjena bilo gdje u projektu je promjena u sijelom projektu. U Autodesk Revit MEP softveru sve informacije o građevini su pohranjene u jednoj bazi. Promjene informacija i parametara na jednom mjestu automatski se ažuriraju kroz cijeli projekt te se smanjuje mogućnost pogrešaka i propusta.

Parametarske komponente

Parametarske komponente u Revit® MEP softveru, poznate i kao „familije“, osnova su za kreiranje modela. Ove komponente nude otvoreni grafički sustav za projektiranje. U „familije“ spadaju elementi potrebni za projektiranje instalacija kao što su ventilacijske rešetke, ventilokonventori, ventilatori, fazonski komadi, elektronske ploče, rasvjeta, električni prekidači, itd. Geometrija svake izrađene familije povezana je sa parametrima, npr. dimenzijski parametri. Familije mogu sadržavati i tehničke informacije bitne za inženjere poput dimenzija kanala, protoka, pada tlaka, snazi uređaja. itd.

Intuitivno korisničko sučeljeRevit MEP

Revit MEP koristi najmodernije intuitivno korisničko sučelje. Korisnici brže mogu pronaći najkorištenije alate i naredbe, puno efikasnije se lociraju manje korišteni alati i lakše se otkrivaju nove važne značajke. Rezultat je manje potrošenog vremena u traženju alata kroz menije i alatne trake, što znači više vremena posvećenog projektiranju.

Top

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: thisdor

Filename: mobile/index.php(207) : eval()'d code

Line Number: 8